Is som fullverdig måltid!

I sommervarmen kan mat være utfordrende for både store og små… Da er det fint å kunne ty til is! Is er en av de enkleste måtene å pimpe mat på – mat som ungene faktisk liker!

Nå er det ingen som skal påstå at denne isen smaker helt som kjøpeis, som primært består av sukker, melkestoffer og diverse tilsetninger – men den er likevel både søt og kremete, og selvsagt et stort steg over kjøpeisen når det kommer til næringsinnhold! Det kan ikke engang sammenlignes.

Vi unner oss kjøpeis i ny og ne vi, men kald is på varmesommerdager er så deilig at det burde lages rom for å spise is flere ganger i uka, kanskje til og med daglig i perioder! Og da synes jeg ikke kjøpeisen holder mål…

I videoen nederst tipser jeg litt mer om hvilke ingredienser du kan bruke i hjemmelaget is for å gjøre den både næringsrik og fin i konsistensen.

Denne varianten har en karamellaktig smak og har kremete konsistens. Til hverdags kan den serveres som den er, mens du selvsagt kan fiffe den opp til lørdags eller fest, med smeltet sjokis og ristede nøtter/krokan eller hva du måtte foretrekke. Og er det pynten som gjør susen også på hverdager, så sier jeg go for it, dersom behovet for næring er tilstede!

Tilpass pynten etter alder og behov! Voksne kan jo selvsagt også gjerne nyte denne næringsrike isen, og imponer gjerne med fiffig pynt til dem også!

Her har jeg lekt meg litt med dekorativ pynt for moro skyld – men selvsagt også for smakens! Cashewkrokan smaker nydelig, søtt og salt. Du kan selvsagt også bare bruke ristede nøtter for en mindre søt versjon. Salte mandler er også godt.

Jeg er også glad i smaken av sorte sesamfrø, og prøvde meg på et søtt og salt “sesamstøv”, men dette er muligens en litt mer voksen variant. Dette støvet passer også veldig god på lakrisis!

Ingredienser 2 egg
4 eggeplommer
1 boks/2,5 dl havrefløte eller annen fløte
Ca 2 store ss smør som smeltes/brunes lett
En håndfull rå cashewnøtter uten salt
(bløtlegg gjerne et par timer i forveien så de blir myke)
½ stor avokado, godt moden
8 store medjool-dadler eller ca 12 mindre dadler
1 ts vaniljesukker eller vaniljeessens, eller ½ ts ekte vaniljepulver
En klype uraffinert salt

Ønsker du isen søtere (helgevariant) bruk 2-4 ss lønnesirup (gjerne mørk) i tillegg.

Fremgangsmåte
Kjør alle ingrediensene i en kraftig blender til det er helt glatt og frys i former.

Forslag til pynt:
Smeltet sjokolade

Cashewkrokan:
Grovhakk en stor håndfull rå cashewnøtter og rist i en varm stekepanne. Dryss over en ss brunt sukker (evt. Sukrin gold for sukkerfri) og en raus klype uraffinert flaksalt og rør rundt til sukkeret smelter. Ha over på en tallerken og avkjøl. Hakk gjerne opp litt til når det har stivnet helt og dryss over isen med smeltet sjokolade.

Salt sesamstøv:
Rist 3 ss sorte sesamfrø i en varm stekepanne og tilsett 1 ss brunt sukker (eller Sukrin gold) og smelt. Avkjøl på tallerken og kjør til pulver med en stavmikser med tilhørende skål/kniv eller egnet blender.

Ønsker du flere oppskrifter på hjemmelaget is? Sjekk ut e-boka “Hjemmelaget is” med over 20 oppskrifter på “pimpet” iskrem laget på enklest mulig måte: blend og frys!

Ønsker du flere tips til hvordan du kan “pimpe” maten? Bekymret for om barna får i seg nok næring? Ta maten fra “ok” til næringsbombe med disse enkle (og rimelige) grepene!

14-siders pdf (som du kan printe ut) med tips til hvordan du beriker barnas favorittmat, tre bonusoppskrifter, og nyttig info om hvorfor næringsrik mat er så utrolig viktig!

Heftet finner du under gratis!

%d bloggers like this: