Jeg har ikke sluttet med såpe

Jeg ble nylig intervjuet av KK om bruk av naturlige egenpleieprodukter og redaksjonen tok seg noen friheter i valg av tittel… Tittelen lød: “Kristine har sluttet å vaske seg med såpe: Jeg stinker ikke!”

Jeg lo godt da en SMS tikket inn fra en venninne som hadde sett artikkelen. Hun hadde også ledd, for å si det mildt. Men artikkelen forøvrig (journalister velger ikke nødvendigvis tittel selv), skrevet av journalist Anette Snarby, var knakende sann for det aller meste. Jeg stinker ikke. Iallefall ikke på jevnlig basis. Men jeg har altså ikke slutta å bruke såpe. Jeg bruker fremdeles såpe. Til håndvask og til kroppsvask. Jeg lager til og med såpe selv.

Faktisk skrev jeg på Instagram i 2016 at “det ikke var usannsynlig at jeg hadde kjøpt mitt siste såpestykke”, ikke fordi jeg hadde planer om å slutte med såpe, men fordi jeg synes det var så gøy å lage selv! Profetien ble ikke helt sann, jeg har kjøpt såpe etter 2016, men jeg har fortsatt mer igjen av såpene jeg lagde den høsten.

For hvor mye såpe trenger egentlig en person? Det skjer ikke særlig ofte at jeg virkelig såper meg inn fra topp til tå. Jeg føler ikke selv at huden min blir så møkkete i løpet av en normal, påkledd dag, at jeg behøver såpeskrubbes – og som jeg nevner i artikkelen, så mener jeg det er viktig å ikke forstyrre kroppens naturlige, beskyttende bakterieflora for mye. Men litt såpe til det Nadine Artemis kaller “pits and bits”, det blir det. Og jeg bruker selvsagt såpe til håndvask (og fotvask!)

Her finner du oppskrift på tidenes enkleste såpestykker, og på min “hjemmelagde” dusjsåpe.

Flytende dusjsåpe
30 ml flytende castilesåpe uten lukt (f.eks. Dr. Woods eller Dr. Bronners)
Eteriske oljer av god kvalitet, f.eks.:

Maskulin duft:
• 5 dråper spearmint
• 5 dråper grapefrukt
• 10 dråper cedarwood
• 5 dråper sandalwood
• 3 dråper douglas fir
• 3 dråper ingefær
• 3 dråper einebær

Feminin duft:
• 5 dråper muskatsalvie/clary sage
• 5 dråper bergatmott
• 3 dråper lavendel
• 3 dråper ylang ylang
• 2 dråper romersk kamille

Jeg fyller såpa på 30 ml pumpeflasker i glass. Har du ikke alle oljene, bruker du de du har, eller eksperimenterer med egne kombinasjoner!

Kaldprosess olivensåpe

Ingredienser
1,5 dl vann
63 g kaustisk soda (minst 90% ren)
500 g olivenolje

Duft/konsistenstilsetninger:
• 2 ss kaffegrut
• 2 ss tørket brennesle eller andre urter (kan også erstatte noe av vannet med urteuttrekk)
• Eteriske oljer av god kvalitet

Fremgangsmåte
Noen viktige forberedelser: Ta på vernebriller (evt. solbriller) og hansker – kaustisk soda/lut er ikke noe du vil ha på hud eller i øyne! Ha gjerne eddik klart som du kan vaske luten av med, dersom du får den på huden. Skru på kjøkkenvifte eller sett opp vinduet. Lut dunster og du vil helst ikke puste inn så alt for mye av dette. Legg gjerne ut plast eller lignende for å beskytte kjøkkenbenken. Bruk boller og redskaper av stål (IKKE aluminium) eller glass, og skyll alt godt rett etter bruk.

Dette høres kanskje skremmende og voldsomt ut, men stress ned, det er alltid greit å ta noen forhåndsregler. Dog; du skjønner sikkert at dette ikke er noen aktivitet for små barn eller noe du skal sette i gang med når du er superstressa og har dårlig tid…

Mål opp olje, vann og kaustisk soda.

Rør kaustisk soda forsiktig ut i vannet, ha sodaen oppi vannet, IKKE omvendt – dette blir lut. Blandingen blir varm og dunster ikke spesielt godt.

La blandingen avkjøles ned mot romtemperatur. Bruk evt. termometer. Poenget er at olje og lut skal være ca like varme når de blandes.

Hell luten i en tynn stråle oppi oljen i en stålbolle, mens du stavmikser. Start stavmikseren forsiktig og hold den godt under overflaten så du unngår søl og sprut. Stavmiks til blandingen kjølner og tynker, dette tar noen minutter. Gi stavmikseren noen minipauser innimellom så den ikke går helt varm.

Tilsett nå duft, evt. farge og annet du ønsker i såpa. Bland godt inn.

Hell såpemassen over i tomme, skylte og tørkede melkekartonger eller egne såpeformer. La stå i et par døgn, og fjern så formen. Kutt såpa opp i passende stykker og la de ligge i romtemperatur å modnes/herdes. Hvor lang tid den trenger, avhenger av hvilken type fett du har brukt. Ren olivensåpe trenger ideelt sett flere uker, gjerne noen måneder, på å herdes skikkelig, men den kan også brukes før.

Såpe av kun olivenolje gir ikke det aller beste skummet, den er litt sleip i bruk, mn er til gjengjeld veldig pleiende for huden, og du unngår tørre hender. Neste gang du lager såpe kan du eksperimentere med å blande ulike typer fett/oljer – kokosolje kan bidra til hardere såpe og bedre skum. Bruk gjerne såpekalkulator for å finne helt riktige ratioer. Det finnes masse oppskrifter på nettet, så her er det bare å gå bananas!

God vask!

%d bloggers like this: