Min helsereise

Mange har lurt på hvilke konkrete tiltak jeg gjennomførte som bidro til at jeg ble friskere. Her følger et sammendrag. Jeg skal ikke repetere helsereisen min i sin helhet her, men gi en oversikt over hvor jeg fikk hjelp, hvilke tester jeg tok og endringene jeg gjorde – i grove trekk.

På min Instagram TV-kanal finner du flere videoer hvor jeg deler info omkring hva som er viktig på en “helsereise”. Videoen nederst i dette innlegget var ment som en fortsettelse av disse, men ble for lang for IG TV, derfor publiserer jeg den i dette blogginnlegget i stedet.

Jeg understreker at jeg testet ut mye forskjellig på min “reise”. Dette ble et prosjekt for meg, nærmest en hobby. Dette fikk meg til å tenke mindre på meg selv som et offer for sykdom, selv om jeg innrømmer jeg hadde øyeblikk da jeg var dritlei, superfortvilt og hadde lyst til å gi opp.

Prosessen ble en miks av grundig utredning og behandling fra leger og behandlere, samt min egen kunnskapsreise og søk etter løsninger som kunne hjelpe meg på veien.

Lista under kan virke overveldende, og i retrospekt så er det ikke nødvendigvis slik at alt har vært like nødvendig eller ble gjort optimalt/i riktig rekkefølge – men det er et eksempel på hvordan et noe komplekst helsepuslespill kan se ut. For noen kan det være langt enklere å oppnå resultater, for andre mer sammensatt og tidkrevende.

Jeg tar også med en oversikt over mulige rotårsaker og medvirkende faktorer til at helseproblemene oppsto i første omgang:

• Antibiotikabruk i ungdomsårene
• P-pillebruk over drøye 10 år
• Et titalls amalgamfyllinger fra barndom/ungdomstid
• Smitte av parasitt på ferietur i 1998 (antatt tidspunkt)
• Feilmedisinering med Somac syrenøytraliserende i fem år
• Suboptimalt kosthold (med bl.a. for alt for mye sukker og for lite næringsstoffer i en allerede svekket fordøyelse, noe som førte til næringsmangler)
• Stress og vantrivsel i jobb
• Bruk av ugunstige typer mulitivitaminer og syntetiske tilskudd
• (For) hard trening

Over ser du et av mine “helsekart” som jeg tegnet for meg selv i prosessen. For meg var det viktig å prøve å forstå de ulike sammenhengene, slik at puslespillet kunne bli lagt mest mulig optimalt, på kortest mulig tid. Dette er på ingen måte en uttømmende eller korrekt oversikt over min helsesituasjon, da reisen involverte kontinuerlig læring, men dette var et svært nyttig verktøy for meg.

Reisen begynner

Oktober 2012:
Jeg opplever en missed abortion i uke 10 av mitt første svangerskap. Dette ble dråpen som gjorde at jeg bestemte meg for å oppsøke en privat, helhetstenkende lege. Jeg hadde lenge slitt med pollenallergi, fordøyelsesbesvær (oppblåsthet/reflux), gjentagende infeksjoner av vaginal candida, sterke menssmerter, lettere angst, tungsinn og kraftige humørsvingninger/emosjonell ustabilitet.

Jeg hadde tidligere fått utskrevet Somac syrenøytraliserende av fastlegen som jeg hadde tatt siden ca 2006, og også vært på utredning på Lovisenberg diakonale sykehus ved professor Arnold Berstad for å finne ut av mine fordøyelsesplager. Pusteprøve ble tatt og fruktosemalabsorpsjon blir påvist.

Desember 2012:
Jeg får time hos Siri Aabel og Green Doctors. Grundige undersøkelser blir gjort, hele mennesket blir sett. Dette er en veldig god opplevelse. Jeg blir sykemeldt i februar 2013.

Prøver/undersøkelser som blir tatt:
• Mange ulike spørreskjema for å kartlegge symptomer og helhetlig allmentilstand
• Blodprøver, inkludert stoffskifteprøver og hormonprøver
• Hårmineralanalyse
• Matintoleransepanel
• Jod i døgnurin

Dette blir påvist:
• Nedsatt stoffskifte (forhøyet TSH og lav T4/T3) og forhøyede antistoffer
• Progesteronmangel (hormonubalanse), forhøyet SHBG
• Tarmdysbiose, candidaovervekst
• Matintoleranser
• Noe lav jod

Grep som blir tatt:
• Kostholdsomlegging, kuttet gluten, kumelk, sukker + alt som hadde slått ut på intoleransetesten. Går i bunn og grunn over på et såkalt candida-kosthold, for å sulte soppen. Spesielt er det viktig å kutte gluten ved påvist forhøyede antistoffer.
• Saltsyretilskudd til maten (Aciglumin) og fordøyelsesenzymer
• Bioidentisk progesteronkrem
• Kosttilskudd

Resultater:
Når jeg tar nye stoffskifteprøver 2-3 måneder etterpå, er disse tilnærmet normalisert. TSH har gått fra 7,8 til 2,4 og hormonene har gått opp. Antistoffer har gått ned, men forsetter å hoppe opp og ned i mange måneder fremover, uten at vi klarer å finne konkrete årsaker.

Ved hjelp av Aciglumin og enzymer til måltidene får jeg bukt med de svært ubehagelige refluxsymptomene. Etter mange år med syrenøytraliserende har jeg ikke vært i stand til å fordøye maten optimalt, noe som førte til sure oppstøt/reflux. Nå begynner endelig fordøyelsen å virke igjen. (Jeg fortsetter med tilførsel av dette i flere år fremover, før jeg kan kutte helt ut. Kroppen trenger påfyll av en rekke næringsstoffer og balanse for gjenoppta optimal magesyreproduksjon på egen hånd)

Progesteronkremen hjelper meg til en bedre hormonbalanse, noe som mest sannsynlig merkes på humør, hud, menssmerter. Jeg fortsetter med denne i noen år, frem til etter graviditeten. (Jeg anser tilførsel av alle hormoner som et av og til nødvendig tiltak, mens man samtidig må jobbe med å avdekke og adressere rotårsakene).

Jeg får anbefalt kosttilskudd for å fylle på av næringsstoffer som jeg har mangel på, grunnet dårlig fordøyelse.

Heggeli helhetsmedisin: Turen går til Heggeli (nå dessverre lagt ned) for å grave videre. En avføringsprøve blir tatt, som viser litt mer spesifikt hvordan tilstanden i tarmen er, noe som gjør det lettere å behandle dysbiosen.

Prøver/undersøkelser som blir tatt:
• Avføringsprøve
Organix-test (urinprøve som kartlegger en del metabolske markører)

Dette blir påvist: • Candidaovervekst (spesifikt candida krusei)
• Parasitt (blastocystis hominis, som er satt i forbindelse med stoffskifteproblematikk)
SIBO (overvekst av bakterier i tynntarmen, satt i forbindelse med bruk av syrenøytraliserende medikamenter)

Grep som blir tatt:
• Medikamenter mot SIBO, + urter og kosttilskudd
• Behandling for parasitt
• Tilførsel av spesielt utvalgt probiotika

Funksjonellmedisinsk institutt

Prøver/undersøkelser som blir tatt:
• Hårmineralanalyse
• Flere blodprøver
• Tungmetall/kvikksølv provokasjonstest

Dette blir påvist:
• Indikasjoner på overmethylering
• Moderate nivåer av kvikksølv

Grep som blir tatt:
• Diverse kosttilskudd for å balansere kroppen og kompensere for overmethylering.

Egen innsats og øvrige behandlinger Jeg iverksatte en hel rekke endringer og justeringer på egen hånd i tillegg til behandling jeg ble foreskrevet fra leger. Jeg jobbet mye med stressmestring, testet ut transcendental meditasjon, kuttet ut hard trening og begynte med yoga.

Jeg jobbet med pust, EFT, og la om til en renere og mer “naturlig” livsstil. Jeg begynte å prioritere økologisk mat, jeg byttet ut konvensjonelle vaskemidler og egenpleie med mer skånsomme varianter. Dette var en prosess som hadde startet allerede et par år tidligere, men etter at ubalansene ble avdekket innså jeg i større grad hvor viktig dette var.

Tiden mellom hver legetime ble brukt til å lese meg opp på de ulike ubalansene, tilskuddene, kostholdsomleggingene og generelt hva som skulle til for å rebalansere kroppen – i følge en rekke eksperter innen de ulike feltene.

Behandlinger jeg testet ut:

• Homeopati
• Akupunktur/soneterapi
Biophotonterapi
• Tarmskylling
• Atlas-korrigering/kiropraktikk
• Osteopati/kraniosakralterapi

Hva som har hatt effekt og ikke, er ikke nødvendigvis mulig å gi noe klart svar på. Men jeg har stor tro på at en rekke komplementære behandlingsformer kan bidra til å støtte kroppen på en positiv måte i en tilfriskningsprosess. Jeg hadde også et ønske om å lære mer omkring ulike støttebehandlinger og oppsøkte terapeuter ut av nysgjerrighet.

Et puslespill
Jeg samlet alle utskrifter av prøveresultater i en egen perm, slik at jeg selv kunne følge med på utviklingen av eksempelvis de ulike stoffskifteprøvene, og slik at ulike leger og behandlere kunne få se resultatene med nye øyne. I etterkant fant jeg eksempelvis at det på Funksjonellmedisinsk Institutt ble tatt måling av ceruloplasmin, og den var svært lav.

Den gang visste jeg ikke noe om denne prøven, og jeg kan heller ikke huske at den ble diskutert. Nå vet jeg at dette er en viktig faktor i forhold til jern- og kobberregulering i kroppen, og at en stor andel av mye plager og symptomer også kan ha sammenheng med dette. Tiltak fra magnesiumprotokollen har derfor vært viktige brikker for meg de siste par årene.

Mer om magnesiumprotokollen her

Grønt lys
Etter omlag et par år med helsejobbing, gir jeg meg selv grønt lys for å prøve å bli gravid på nytt, og kula sitter på første forsøk! Ganske nøyaktig to år etter jeg ble gravid første gang, er jeg nå gravid på nytt. Med unntak av noen uker med svangerskapskvalme, blir det et uproblematisk svangerskap, en fin fødsel og til verden kommer en sunn og frisk jente.

Til slutt…
Jeg er fortsatt ikke helt i mål på min egen helsereise – ubalanser som har oppstått over lang tid, tar ofte tid å korrigere, spesielt når man har et liv å leve samtidig. Men de symptomene som la en demper på livskvaliteten min er borte, og nå er jeg så og si symptomfri, fordi flere ubalanser har blitt korrigert på årsaksnivå. Og resten av kursen har jeg i stor grad staket ut.

Tilværelsen som mamma de siste fem årene har naturlig nok medført et fokusskifte – noe mindre tid til meg selv og egne mål, men det har også gitt meg ekstra motivasjon til å ta vare på meg selv, nå som jeg har et annet menneske som trenger meg.

Helse er spennende, helse er essensielt, helse er noe vi alle må ta på alvor.
Jo før, jo heller.

Leave a Reply

%d bloggers like this: