Smart kaliumkraft

Vi hører mye snakk om viktigheten av kalsium, men ikke like mye om kalium. Noen er ikke en gang klar over forskjellen. Dette er en super måte å utnytte rester på – og samtidig gi kroppen etterlengtet kalium!

Vi kan lese flere steder at kalium finnes i såpass mange matemner, at det ikke er noen utfordring å få nok. Likevel kan dette være realiteten for mange. Voksne personer estimeres å trenge nærmere 5000 mg kalium daglig, og det er ikke alltid like lett å få til. Barn fra 1-8 år skal ha rundt 3-4000 og babyer 400-700 mg.

Antagelig vil det være individuelle forskjeller i helsetilstand og kosthold forøvrig som avgjør hvor mye vi til syvende og sist behøver, men de fleste kan nok ha godt av å øke inntaket noe.

MERK: Kroppen trenger kontinuerlig påfyll av kalium, men for mye kalium er skadelig. De fleste trenger ikke bekymre seg for dette, men personer med nyreproblemer eller andre alvorlige tilstander, samt personer som bruker visse medikamenter, bør være forsiktige og forhøre seg med helsepersonell før inntak av kalium økes. Les mer om hyperkalemi her

Hva er kalium og hvorfor er det viktig?
Kalium er et mineral og en elektrolytt og behøver å være i balanse med andre mineraler/elektrolytter i kroppen, slik som natrium (salt), klor, magnesium og kalsium for å regulere væskenivå og optimal funksjon av ulike organer, inkludert hjertet.

Kalium regulerer sammen med natrium små pumper på alle cellene våre, og sørger for at væske og annet blir fraktet inn og ut av cellene. Dette er helt avgjørende for at kroppen skal fungere optimalt. Blant annet er det denne reguleringen av væske som balanserer blodtrykket vårt. Tilsvarende pumper finnes også i fordøyelsen, og er viktig for bla produksjon av magesyre, som vi vet er alfa og omega for en velfungerende fordøyelse.

80% av kaliumet finnes i muskelcellene, noe som gjør at kaliumnivået innlysende nok er viktig for muskelfunksjonen vår. Det samme kan sies om nervesystemet.

Kalium har også en viktig oppgave i forbindelse med blodsukker, og får vi for lite kan dette føre til såkalte “cravings” eller sug etter søtsaker.

Symptomer på/konsekvenser av for lite kalium kan være:

 • hodepine, hjernetåke
 • utmattethet
 • hjertebank (uregelmessighet)
 • dehydrering
 • hovenhet
 • stivhet og krampe i muskler
 • høyt blodtrykk
 • cellulitter
 • beinskjørhet
 • forstoppelse
 • irritbilitet, depresjon

Viktigheten av mineralbalanse
Inntar vi for mye natrium (salt) kan vi risikere å øke tapet av kalium og magnesium i kroppen, noe som igjen kan få konsekvenser for blodtrykket og helse forøvrig. Salt har lenge vært delvis urettferdig demonisert, men mange spiser nok langt mer enn de tror via eksempelvis industriprodusert mat og halvfabrikata som typisk inneholder mye raffinert salt, men det finnes også de som spiser for lite, fordi de automatisk antar at det er farlig – og jo mindre man spiser, jo bedre.

Kroppen trenger i aller høyeste grad salt salt, men den trenger også de andre elektrolyttene som vi får sparsomt med dersom kostholdet har lite ren mat, laget fra bunnen, men i stedet mye industriprosessert mat. Det kan uansett være gunstig å ha mer fokus på å innta nok av kalium og magnesium.

Kalium og natrium er begge viktige for binyrene våre, og disse må fungere optimalt for at vi skal kunne håndtere stress. Samtidig tapper stress oss for kalium, slik at dette kan bli en ond sirkel.

Vær obs på at tilskudd av magnesium kan bidra til å senke kortisolproduksjon i binyrene, slik at det er svært viktig å tenke på tilførsel av natrium og kalium i tillegg. Noen reagerer på å starte opp med magnesiumtilskudd uten først å ha fokus på natrium/kalium.

Stoffskiftet vårt henger nøye sammen med ratioen mellom kalium og kalsium i kroppen, så det er viktig at dette er i nogenlunde god balanse.

Har kroppen for mye ubunden kobber, så kan dette påvirke kaliumnivåene. Det innebærer også at østrogen (blant annet i p-piller) også kan påvirke kalium, siden østrogen og kobber har ett tett forhold.

Merk deg at kalium er et intracellulært mineral, og at vanlige blodprøver dermed ikke gir noe godt bilde av om man har nok kalium. Ønsker man å måle dette, må man ta en egen prøve. En standard blodprøve kan imidlertid være viktig for å avdekke evt hyperkalemi, altså for høye nivåer.

Kilder til kalium
Gode kilder er avokado, spinat, søtpotet, banan, appelsin, hvite bønner, granateple. Kokosvann inneholder også godt med kalium og kan være en god tørstedrikk, om det ikke akkurat er kortreist. Vi skal heller ikke glemme at det det også finnes kalium i animalske matvarer, inkludert kjøtt.

Kaliumkraft
En annen smart måte å få i seg kalium på, uten å fylle opp magen for mye, er å lage kaliumkraft. Dette er også en smart måte å få brukt opp rester på, som ellers ville blitt kastet direkte. Du lager nemlig krafta av grønnsaksskrell og avskjær!

Du kan bruke ulike typer grønnsaker, og det er en fordel om de er økologiske: poteter, gulrot, sellerirot, og andre knollvekster, stangselleri, fenikkel, gurkemeierot, ingefær, rødbeter… I tillegg er det godt med løk og hvitløk i.

Lager du beinkraft kan du godt tilsette skrellet oppi samme gryta når det er en halvtimes tid igjen av trekkingen, eller du kan lage det for seg selv. Du tar enkelt og greit skrellet, fyller opp med vann i en kasserolle og lar det småsimre en drøy halvtime.

Du kan også bruke noen dryss med tørkede urter som er rike på mineraler. Persille er rikt på mineraler, så bruk gjerne det! Brennesle er helt supert – rik på blant annet silisium som er viktig for beinbydning og hud. Tang kan også fint brukes. På nettet får du kjøpt tangdryss som kan brukes i kraften. Tang er rikt på næring og flere typer er rike på blant annet jod, som er nødvendig (men som man ikke skal innta i for store mengder, så sjekk innholdet).

Oppbevaring og servering
Kraften oppbevarer jeg i kjøleskapet i opptil fire dager og tar meg en kopp eller to om dagen, alt etter hva jeg har lyst på. Jeg varmer den opp, tilsetter en skvis sitron, en liten dæsj smør eller annet godt fett, og en klype uraffinert salt. Dette er virkelig en styrkende tonic!

For tiden har jeg en egenkomponert buljong som jeg mekket i sommer av b.la. løpstikke som jeg plukket i hagen og tørket – den gir en helt nydelig smak på kraft! Jeg tørka også stangselleri, løk og hvitløk og hadde i buljongen sammen med flere andre krydder og urter. Jeg elsker også suppekrydderet til Aukrust!

Podcast om kalium!
Du kan også høre mer om kalium og kaliumkraft på Lekent liv med Lilalife, episode 52, selveste jubileumsepisoden!


%d